Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-28@06:43:12 GMT

دلیل چرخش 180 درجه‌ای مخالفان FATF چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۱۶۰۴۷۳

دلیل چرخش 180 درجه‌ای مخالفان FATF چیست؟

به گزارش جماران؛ ایرنا نوشت: حامیان پیوستنِ جمهوری اسلامی ایران به کارگروه ویژه اقدام مالی، یکی از دلایل مهم مخالفت‌ها با این الحاق را وجود منافعی می‌دانند که در صورت گسترش شفافیت و اِعمال قاطعانه مقررات ضدپولشویی به خطر می‌افتد. با این حال، اصلی‌ترین مانع پیش روی تصویب لوایح FATF را می‌توان به رویکرد و نگاه سیاسی مخالفان مرتبط دانست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صف‌بندی‌هایی که در دو سوی لوایح الحاق به FATF شکل گرفته، در بسیاری موارد شاهد موضع‌گیری و اعلام نظرهایی است که با هیجانات سیاسی می‌آمیزد و فارغ از واقعیات و تبعات مربوط به نتایج تصمیم‌گیری در این مورد، به ابزاری برای پیشبرد منازعات و حتی تسویه‌حساب‌های سیاسی مبدل می‌شود.

در این میان، برخی لوایح دولت و مصوبات مجلس را با توصیفاتی چون «استعماری» به باد انتقاد می‌گیرند و در مقابل، مخالفان با اتهام گریز از شفافیت و بهره‌مندی از منافع نامشروع و مافیایی مواجهند. برای بسیاری هم از حامیان تا مخالفان تصویب لوایح FATF ، تبعات بازگشت به لیست سیاه این نهاد بین‌المللی به طور ملموس و مشخص نیست.

سال ۲۰۰۹ میلادی، (۱۳۸۸ خورشیدی) بود که بر اساس ارزیابی‌های FATF، نام ایران در کنار کشورهایی چون پاکستان، ازبکستان و ترکمنستان در لیست سیاه این نهاد قرار گرفت. معنای قرار گرفتن در این فهرست، مواجهه با احتیاطِ شدید و در واقع خودداریِ نهادهای نزدیک به ۲۰۰ کشور و نیز اعضای قضایی، سازمان‌های منطقه‌ای، اعضای ناظر، اعضای وابسته و سازمان‌های ناظر از انواع ارتباطات مالی است.

در فضای پسابرجام و از سال ۲۰۱۶ بود که نام جمهوری اسلامی ایران از لیست سیاه FATF خارج و قرار شد تا در مهلت زمانیِ این نهاد بین‌المللی، اقدامات لازم برای پیوست به سازوکارهای مقابله با تامین مالی تروریسم و پولشویی صورت گیرد.

تلاش‌های دولت دهم برای خروج از فهرست سیاه FATF  از همان آغاز به کار این دولت آغاز شد و مسئولان وقت به طور مکرر از آمادگی و جدیت برای پیوستن به تشکل‌های بین‌المللی و فرایندهای جهانی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم سخن گفتند.

در ادامه، رئیس دولت دهم لایحه مبارزه با تامین مالی تروریسم را به مجلس اصولگرای هشتم برد و این لایحه با کمترین مخالفت به تصویب رسید. یک ماه پس از تصویب یعنی در اسفندماه سال ۹۰ ، شورای نگهبان با این استدلال که لایحه باید به دلیل جنس حقوقی از سوی قوه قضائیه ارائه شود، روی مصوبه مجلس خط قرمز کشید.

به این ترتیب، ماجرای لایحه به مجلس نهم کشید که در آن نیز اصولگرایان دست بالا را داشتند و کمترین مخالفت را با الحاق به FATF  نشان دادند. لایحه مبارزه با تامین مالی تروریسم در اسفند سال ۹۴ در نهایت به تایید شورای نگهبان رسید.

روند پیوستن ایران به FATF با گذشت حدود چهار سال اکنون دچار وضعیتی بن‌بست‌گونه شده است. اختلاف مجلس و شورای نگهبان بر سر لوایح مصوب در مورد الحاق به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) و نیز کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان یافته فراملی (پالرمو) تصمیم‌گیری در این زمینه را به مجمع تشخیص مصلحت نظام کشانده است.

عدم وجود اجماع در زمینه رد یا تایید لوایح مزبور سبب شد تا موعد اعلام نظر درباره پالرمو در مجمع به پایان رسیده و مهلت بررسی CFT هم در آستانه انقضا قرار گیرد.

در این میان، آنچه بسیار خودنمایی می‌کند چرخش ۱۸۰ درجه‌ای بسیاری از مخالفان کنونی FATF است. طی یک سال و چندماهی که مباحث مربوط به الحاق به FATF داغ بوده بسیاری از رسانه‌ها، محافل و چهره‌های سیاسی منتقد و مخالف دولت از هیچ تلاشی برای سنگ‌اندازی و جلوگیری پیش روی تایید نهایی لوایح دولت در این زمینه فروگذار نکرده‌اند.

برخی از مخالفان چنین استدلال می‌کنند که حمایت آنان در سالیان پیشین از تصمیمات دولت وقت تنها معطوف به لایحه تامین مالی تروریسم بوده و ارتباطی با مفاد لوایح دولت «حسن روحانی» و مصوبه و اصلاحیه‌های نمایندگان مجلس دهم ندارد. این در حالی است که فلسفه لایحه‌ای که از سوی دولت پیشین ارائه و در مجالس قبلی مورد تایید قرار گرفت در اظهارنظر مسئولان وقت خود را می‌نمایاند.

«حسینعلی امیری» معاون پارلمانی رئیس‌جمهوری در این زمینه اظهار داشته «برخی طرح‌ها و لوایح شکل سیاسی به خود می‌گیرد و آنجا که شکل سیاسی به خودش می‌گیرد، کار را سخت می‌کند و حتی تعامل را برای بنده نیز که با آقایان آشنایی دارم، سخت می‌کند. شروع لوایح مرتبط با FATF زمانی که آقای شمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد آقای احمدی‌نژاد بودند، پیگیری می‌شد و آقای جلیلی نیز آن را پیگیری می‌کردند اما در این دولت سیاسی شد.»

به نوشته روزنامه «شرق»، «محمد مهاجری» فعال رسانه‌ای اصولگرا نیز در این باره چندی قبل نوشته بود «آقایان پرویز داوودی و احمد وحیدی، اعضای دولت احمدی‌نژاد تلاش فراوانی دارند که FATF در مجمع تشخیص تصویب نشود. رئیسشان بیشترین تحریم‌ها را به ارمغان آورد و اکنون این دو عضو دولت پاکدست، می‌خواهند طبق خواسته اسرائیل، یک ملت تنگدست و تحریم‌زده روی دست ایران بگذارند.»

با توجه به این وضعیت می‌توان نوعی استاندارد دوگانه را در رفتار مخالفان کنونی FATF به چشم دید. اکنون سرنوشت لوایحی که به منافع و مصالح سیاست خارجی کشور، شریان‌های حیاتی کشور و در نهایت به وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم گره خورده، گرفتار ضدونقیض‌هایی است که از اهداف سیاسی محفلی و گروهی ناشی می‌شود. به عبارتی دیگر، بخش مهمی از مخالفت‌ها را می‌توان ناشی از رقابت با دولت دید و این در حالی است که تبعات ورود به لیست سیاه FATF نه دولت که کشور را با چالش‌هایی جدی مواجه می‌سازد.

منبع: جماران

کلیدواژه: قیمت خودرو قیمت بنزین بودجه 99 مجمع تشخیص مصلحت نظام حسینعلی امیری محمد مهاجری FATF ایران قیمت خودرو قیمت بنزین بودجه 99 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۶۰۴۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی جداول لایحه بودجه ۱۴۰۳ در مجلس

گزارش کمیسیون تلفیق درباره جداول لایحه بودجه ۱۴۰۳ در دستورکار هفته آینده مجلس شورای اسلامی قرار دارد. - اخبار سیاسی -

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، جلسات مجلس شورای اسلامی در هفته آینده در روزهای یکشنبه، سه‌شنبه و چهارشنبه تشکیل می‌شود که موارد کاری آن به شرح زیر است:

لایحه دو فوریتی اصلاح قانون تعزیرات حکومتی به مجلس می‌رود

گزارش کمیسیون تلفیق در مورد بخش دوم لایحه بودجه 1403

گزارش کمیسیون اقتصادی درباره طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی (ایرادات شورای نگهبان)

گزارش کمیسیون اقتصادی درباره طرح اصلاح برخی از احکام مالیاتی جهت  تسهیل فعالیت‌های اقتصادی کشور در سال جهش تولید با مشارکت مردم

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره لایحه یک فوریتی پیشگیری از آسیب دیدگی زنان و ارتقای امنیت آنان در برابر سوءرفتار

گزارش کمیسیون انرژی درباره لایحه ارجاع اختلاف شرکت مهندسی و ‌توسعه گاز ایران با شرکت بازرگانی دولتی هند (اس.تی.سی) به داوری

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره طرح استفساریه ماده 48 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی به مقررات مالی دولت (1)

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره طرح استفساریه تبصره 2 ماده واحده قانون اصلاح بند و ماده 44 قانون برنامه پنجم توسعه

گزارش کمیسیون فرهنگی درباره لایحه موافقتنامه بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری پرتغال در حوزه های زبان، آموزش، فرهنگ، ورزش، جوانان، گردشگری و رسانه های جمعی

گزارش کمیسیون کشاورزی درباره طرح استفساریه جزء یک بند الف ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درباره طرح تاسیس سازمان حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه

گزارش کمیسیون شوراهای درباره طرح اصلاح جدول حوزه های انتخابیه مجلس و تعداد نمایندگان آنها

گزارش کمیسیون برنامه و بودجه درباره لایحه الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (3)

گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه اصلاح ماده (8) قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

گزارش کمیسیون حقوقی و قضایی درباره طرح اصلح قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره لایحه اصلاح تبصره 5 الحاقی به ماده واحده قانون سرباز قهرمان

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره لایحه نحوه مدیریت تعارض منافع در انجام وظایف قانونی و ارائه خدمات عمومی

گزارش کمیسیون فرهنگی درباره لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در سازمان توسعه زنان سازمان همکاری های اسلامی

گزارش کمیسیون عمران درباره طرح الحاق 7 تبصره به ماده 7 اساسنامه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بابت تسهیل روند ساخت و ساز روستایی برای بومیان روستا و حمایت از دولت در جهت ساخت یک میلیون مسکن در سال

گزارش کمیسیون کشاورزی درباره لایحه پروتکل ارزیابی اثرات زیست محیطی فرامرزی الحاقی به کنوانسیون چهارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر

گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح اصلاح موادی از قانون معادن کشور

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درباره لایحه ارجاع اختلاف قراردادی با کشور سودان به داوری

گزارش کمیسیون مشترک درباره طرح نظام قانونگذاری، تعیین حدود اختیارت و صلاحیت مراجع وضع قوانین و مقررات

گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح تأمین نیروی انسانی آموزش و پرورش

گزارش کمیسیون اقتصادی درباره لایحه موافقت نامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت ژاپن درباره کمک و همکاری متقابل اداری در امور گمرکی

گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور

بررسی طرح تشدید مجازات همکاری کنندگان با اقدامات کشورهای متخاصم علیه امنیت و منافع ملی

گزارش کمیسیون عمران در مورد  طرح اصلاح ماده(100) قانون شهرداری‌ها

گزارش کمیسیون آموزش و تحقیقات درباره طرح یک تبصره به ماده 4 قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه اصلاح قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی ارتش جمهوری اسلامی ایران

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد طرح اصلاح قانون بسیج سازندگی

گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح تبیین وضعیت شاخص‌های اقتصادی در پایان هر دولت

گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تأسیس شرکت‌های تعاونی توسعه و عمران شهرستانی و یا استانی

گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد لایحه اصلاح تبصره (1) ماده (2) قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه مبارزه با قاچاق انسان و اعضای بدن و مجازات عبوردهندگان غیرمجاز افراد از مرزهای کشور

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح قانونی استفساریه ماده (6) قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور

گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درمورد طرح ساماندهی نظارتی دانشگاه آزاد اسلامی

گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح ممنوعیت خروج مسئولین و مدیران نظام جمهوری اسلامی پس از اتمام مسئولیت از کشور تا سپری شدن مراحل قانونی

گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه اصلاح قانون به کارگیری سلاح توسط مامورین نیروهای مسلح در موارد ضروری

گزارش کمیسیون انرژی در مورد طرح توسعه بهره برداری صلح آمیز از فناوری هسته ای

گزارش کمیسیون عمران درباره لایحه اصلاح قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت

گزارش رد کمیسیون آموزش و تحقیقات درباره طرح تبدیل وضعیت استخدامی معلمین

گزارش کمیسیون فرهنگی درباره لایحه نظام جامع باشگاه‌داری در جمهوری اسلامی ایران

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه ارجاع اختلاف بین بانک توسعه صادرات ایران و شرکت اسپیتمن‌اویل تاجیکستان به داوری

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه معاهده بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت مالزی در زمینه معاضدت حقوقی متقابل در امور کیفری

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه موافقت‌نامه معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی و تجاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری هند

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقت نامه وین درباره تأسیس طبقه بندی بین المللی عناصر تصویری علایم و موافقتنامه استراسبورگ درباره طبقه بندی بین المللی اختراعات

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به سند ژنو موافقتنامه لیسبون درباره اسامی مبدا و نشانه های جغرافیایی

گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه موافقت‌نامه ترجیحی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اندونزی

موارد زیر نیز در دستور کار هفته آینده مجلس قرار دارد:

گزارش کمیسیون تلفیق درباره لایحه برنامه هفتم توسعه (اعاده شده از شورای نگهبان)

گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درباره نقض و استنکاف در اجرای قانون خرید تضمینی خرید محصولات کشاورزی با اصلاحات و الحاقات بعدی

گزارش کمیسیون انرژی در مورد اجرای ناقص تکالیف قانونی مربوط به جمع آوری گازهای همراه تولید نفت و مشعل

گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درباره عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به استفاده سوخت مازوت توسط نیروگاه‌ها

بررسی تقاضای عده ای از نمایندگان درباره رسیدگی به  طرح ساماندهی و یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی و تعیین تکلیف آن پس از فوت مالک مطابق اصل 85

گزارش رییس دیوان محاسبات در مورد تفریغ بودجه سال 1401 کل کشور

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سرنوشت لایحه امنیت شغلی به کجا ختم شد؟
  • کرونوس؛ نخستین زیردریایی رادارگریز جهان با قابلیت چرخش 180 درجه در سرعت کامل(+فیلم و عکس)
  • لایحه پیشنهادی امنیت شغلی کارگران به کجا رسید؟
  • مجلس بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را بررسی می‌کند
  • لایحه جدید مالیاتی دولت به نفع تولید و در جهت جذب سرمایه در بخش مولد است؟
  • گیر واردات خودرو‌های کارکرده کجاست؟
  • چرخش 180 درجه: ستاره عاشق رئال منتظر بارسا
  • حامیان گشت ارشاد
  • تکرار حمایت‌های دولت از گشت ارشاد
  • بررسی جداول لایحه بودجه ۱۴۰۳ در مجلس